top of page

BabymassageBaby’s hebben huidhonger. Na negen maanden in de buik hunkert de baby naar de veiligheid en geborgenheid van de moeder. Deze fysieke verbondenheid wordt voortgezet door het dragen en knuffelen van de baby. Het regelmatig masseren van je baby helpt hem om zich welkom, veilig en bevestigd te voelen tot in elke cel van zijn kleine lichaam. Ook de vader kan door zijn baby te masseren een hechtere band met zijn kind opbouwen.

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden leren we de taal van de baby te verstaan, de ‘lichaamstaal’. Tijdens de eerste negen maanden van zijn leven is dit (samen met huilen) de belangrijkste vorm van communicatie.

Massage van de baby stimuleert ook de zintuigen. Tijdens de massage worden de huid- en spiersensoren geprikkeld. Deze informatie geeft aanleiding tot het vormen van een beter lichaamsbeeld in de hersenen van de baby waardoor hij zich letterlijk ‘beter in zijn vel’ gaat voelen en de grenzen van zijn lichaam leert kennen. Een nerveuze baby die zich moeilijk kan overgeven aan ontspanning en slaap, zal door de betere begrenzing van zijn lichaam minder gestoord worden door prikkels vanuit de omgeving. Verder is een beter lichaamsbeeld ook de basis voor een goede motorische en later cognitieve ontwikkeling.

Babymassage kan worden toegepast door de ouders vanaf 5 weken. Maar uiteraard kan er op eender welke leeftijd hierna gestart worden met massage.


De lessen zijn geïnspireerd op de Shantala babymassage en worden gegeven door vroedvrouw en lactatiekundige Carina van Machelen.
bottom of page