top of page

C-pilates


Pilates werd meer dan 100 jaar geleden ontwikkeld door Joseph H Pilates en is een techniek voor het trainen van het hele lichaam. In zijn methode en publicaties legde hij reeds in de jaren ’30 de link tussen lichaamsbeweging - correcte ademhaling – lichaamshouding en algemeen geestelijk en lichamelijk welzijn.

Onderzoek toont aan dat een regelmatige beoefening van Pilates zorgt voor een evenwichtige ontwikkeling van alle spiergroepen, waardoor de houding verbetert, je rechter gaat zitten en soepeler beweegt. Zo versterk je onder andere de rug- en buikspieren, waardoor houding, evenwicht en controle over het lichaam verbetert.


C-pilates is een variante van Pilates die Christine De Clercq ontwikkelde op basis van haar ruime ervaring als kinesitherapeute. In de praktijk ontmoeten we vaak patiënten met rug- en nekklachten. Manuele behandeling met kinesitherapie en osteopathie biedt verbetering doch vele patiënten kennen terugval van hun klachten op bepaalde termijn. Door het lichaam op een juiste manier herop te voeden en aan houding en spierbalans te werken kan deze terugval vaak voorkomen worden. C-pilates is ook zeer nuttig als postnatale revalidatie. Klachten na de zwangerschap zoals zwakte van de buikspieren en bekkenbodemspieren, verzakkingen van de baarmoeder en blaas, urineverlies, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit ed. kunnen hiermee verholpen worden.


De pilates oefeningen worden gecombineerd met een gecontroleerde diepe en gezonde manier van ademhalen, waardoor circulatie van zuurstof verbetert en de longinhoud vergroot.


Door een goede begeleiding bouwen we het niveau van de oefeningen geleidelijk op. Hierdoor is Pilates toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, eerdere ervaringen en eventueel reeds bestaande rug-, nek-, schouderklachten.


C-pilates is zowel nuttig indien u reeds klachten heeft als wanneer u preventief buik- en rugspieren wil verstevigen om klachten te voorkomen.


C-pilates wordt in groep gegeven maar kan ook op individuele basis gevolgd worden.

bottom of page