top of page

BEHANDELINGEN

 

KINESITHERAPIE


Kinesitherapie betekent letterlijk: " Behandelen door bewegen".

Om een optimaal functioneren van ons lichaam te bekomen, biedt de hedendaagse kinesitherapie ons een hele waaier aan therapieën en technieken. We streven naar een optimaal functioneren van het lichaam in zijn totaliteit. Een behandeling gebeurt steeds in een samenwerkingsverband waarbij de kinesitherapeut enerzijds deze technieken aanwendt en anderzijds de patiënt aanleert hoe hij/zij tot een zo functioneel mogelijk bewegen komt. Rekening houdend met (of beter “in functie van”?) de individuele patiënt, streeft de kinesitherapeut ernaar om zijn/haar fysische mogelijkheden, activiteiten en participatie te bevorderen.

Wij volgen regelmatig bijscholingen om u op de best mogelijke manier te helpen.

​​

In onze praktijk richten we ons op onderstaande therapieën en technieken:​

Locomotorische revalidatie

betreft onderzoek, behandeling en advies bij musculo-skeletale aandoeningen. Dit is een verzamelnaam voor problemen ter hoogte van spieren, beenderen, pezen, ligamenten, zenuwen, gewrichten,zoals klachten aan schouder, elleboog, hand, rug, knie, enkel, voet ed. Ook na orthopedische chirurgie aan bijvoorbeeld de schouder (bv. RC herstel), knie (bv. knieprothese, meniscushechting), heup (bv. heupprothese) en vele andere.


Manuele therapie

omvat het herstel van een gestoorde stand en functie van een gewricht binnen het bewegingsapparaat. Dit omvat oscillaties, mobilisaties en manipulaties zowel bij rug- en nekklachten als klachten aan de ledematen.


Myofasciale revalidatie

omvat het opsporen en behandelen van pijnpunten (zogenaamde triggerpunten) die zich ontwikkelen ten gevolge van een dysfunctie in één of meerdere spieren met myofasciale pijnen (stijfheid, uitstraling naar hoofdpijn)als kenmerk.


(Kinesio)taping

is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een specifieke therapeutische tape die zorgt voor een verminderde pijnintensiteit, verbeterde circulatie en toegenomen spierfunctie waardoor de betreffende spieren en pezen snel herstellen.

Neurologische revalidatie

is de behandeling van functiestoornissen als gevolg van een neurologische aandoening zoals herseninfarct (CVA), een spierziekte, de ziekte van Parkinson, ...


Revalidatie bij chronische pijn

is gericht op pijnmanagement en de heropbouw van de algemene conditie, dit met behulp van manuele therapie en medische oefentherapie. Aangewend na chronische whiplashklachten, bij chronisch vermoeidheidssyndroom, bij fibromyalgie, EDS...


Geriatrische revalidatie

richt zich op valpreventie, gangrevalidatie en spierversterkende oefeningen bij senioren.

Revalidatie bij vertigo (BPPV)

betreft het onderzoek en de behandeling van positionerings-duizeligheid. Er gebeurd een herpositionering van de losgekomen kristallen op de correcte plaats in het evenwichtsorgaan.[AM1]

​​

Rugschool

Rugschool is zowel preventief als therapeutisch aangewezen. Dit omvat houdingscorrectie,tips over ergonomie,algemene conditietraining en spiertraining met de nadruk op het correct leren gebruiken en het versterken van de core-spieren (buik, rug, benen) die zorgen voor een goede core-stability.

Sportrevalidatie

is de behandeling van sportgerelateerde letsels of blessures door middel van medische oefentherapie, een progressief opgebouwd sportspecifiek oefenprogramma onder constante begeleiding van de therapeut. Dit gebeurt zowel preventief als therapeutisch.


Lymfedrainage

Lymfedrainage is een behandeling met de bedoeling om de afvoer van overtollig lymfevocht te bewerkstelligen als het lichaam daartoe zelf niet in staat is. Door massage van de lymfeklieren en de lymfebanen kan de lymfeafvoer worden gestimuleerd.

Lymfedrainage is een speciale massage waarbij de stroming van het lymfevocht wordt gevolgd.

Deze lymfedrainage is een natuurlijke functie in je lichaam.

De functie kan verstoord worden door stress, trauma en/of ziekte.

Stress en spanning gerelateerde klachten komen vaak voor: hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, maag- darmklachten, hyperventilatie, hartkloppingen, slaapproblemen, verminderde immuniteit, vermoeidheid,......

Tijdens en na de zwangerschap kan lymfedrainage ook toegepast worden: ophouden van vocht, moeilijke melkproductie , pijnlijke borsten,.....

Lymfedrainage kan dan werken als een manuele ontspanningstechniek.

Het beoogt drainage van vocht, verhoging van de immuniteit, verlaging van stress, optimalisering van het hormonale stelsel en verbeterde darmfunctie.

Ook na bepaalde chirurgische ingrepen kan er zich lymfoedeem ontwikkelen en is het belang van lymfedrainage groot.

Lymfedrainage kan een therapie op zich zijn of gecombineerd worden met andere therapieën.

 


 

bottom of page