top of page

BEHANDELINGEN

 

EFT


Wat is Emotion Focused Therapy (EFT)?

EFT of Emotion focused Therapy is een model voor relatietherapie dat liefde en emoties centraal plaatst. Het model is gebaseerd op de hechtingstheorie. Deze therapie streeft naar een verbeterde emotionele omgang en verbinding met zichzelf als binnen het koppel. Het EFT model verbindt volgende drie perspectieven: het experiëntiële/intrapsychische, het systemische (interacties) en de gehechtheidstheorie. EFT is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief (evidence based). Therapie begint met een vraag tot verbetering van de relatie met zichzelf en met elkaar door beide partners.

EFT richt zich op het aanbrengen van veranderingen in emoties door emoties. Deze therapievorm vertrekt dan ook vanuit het idee dat emoties flexibel zijn.

Emoties zijn de drijvende kracht van ons bestaan. Hetgeen waaruit alles vertrekt. Vastgelopen patronen kunnen worden aangepast en worden omgebogen tot positieve reacties. Een EFT therapeut kijkt dan ook verder dan enkel de klacht, hij werkt met de hele persoon. En hij gebruikt emoties als helende kracht.

Grondlegster is Dr. Sue Johnson

Het doel van EFT

De EFT therapeut zorgt voor een aangename en gestructureerde gespreksstijl waarbij emoties op een veilige manier geuit kunnen worden.

Het doel van emotion focused therapy is:

  • Het bewustzijn van de eigen hechtingemoties beter begrijpen

  • Deze emoties beter leren reguleren

  • Betekenis geven aan de eigen emoties en behoeften

  • Je emoties beter leren communiceren

  • Begrip en steun in relaties ontwikkelen

  • Respectvolle relaties ontwikkelen

  • Een hogere emotionele intelligentie

Verschil met andere therapievormen

Anders dan bij meer traditionele therapievormen wordt bij emotion focused therapy meer gehuild, bewogen, gelachen. EFT is meer dan alleen maar praten. Het is een cliëntvriendelijke therapie waarbij de therapeut creatief en inventief aan het werk gaat.

Emoties worden bij EFT therapie gezien als de sleutel tot verandering. Samen met je therapeut werk je rond het uiten, begrijpen en herstructureren van je emoties.

De volledige behandeling wordt afgestemd op jouw maat. Zo kan EFT onder andere worden ingezet bij neerslachtige gevoelens, psychotrauma, angst, identiteitsproblemen en hechtingsproblemen.

Ben jij eerder rationeel ingesteld? Dan kan EFT jou helpen om je emoties net meer te omarmen en je emotionele kant meer te ontwikkelen. Je leert emoties toe te staan en te ervaren. Ben je heel gevoelsmatig ingesteld? Dan kan EFT jou helpen om je emoties beter te reguleren.

Emotion focused therapy kan zowel individueel als in interactie worden ingezet.

Hoe verloopt emotion focused therapy?

De eerste therapiesessies zijn erop gericht om jou te helpen om je bewust te worden van je emoties. Je leert je emoties te verwelkomen en toe te staan. Het is niet altijd even makkelijk om emoties duidelijk en gedetailleerd te beschrijven, daarom wordt daar tijdens de therapie hard aan gewerkt. Het doel is om je bewustzijn van de verschillende lagen van je emotionele ervaringen te vergroten.

Daarna leer je je emoties kritisch bekijken. Welke emoties zijn in bepaalde situaties nuttig of nutteloos? Tijdens de volgende therapiesessies leer je je nuttige emoties te gebruiken om een bepaalde actie te bekomen. En leer je om onbehulpzame emoties/ overtuigingen om te buigen.

Dankzij EFT verbeter je je vermogen om emoties te reguleren en ben je beter in staat om onbehulpzame emoties/overtuigingen te transformeren.

Zeker voor relaties is emotion focused therapy heel waardevol. De warme en persoonlijke gesprekssfeer zorgt meteen voor meer positieve emoties.

Door de eigen emoties beter te leren kennen en reguleren, wordt het makkelijker om destructieve patronen in de relatie te doorbreken. Dit opent bij relatietherapie de deur naar een hernieuwde band met jezelf en met elkaar die jullie nieuwe, meer authentieke/kloppende wegen doet bewandelen met elkaar of mogelijks in de toekomst zonder elkaar.

Bron: vindeentherapeut.beCoaching


Ik ga met je aan de slag op basis van coaching, voeding & suppletie, samen maken we werk van een aangepaste levensstijl.


Veel voorkomende thema’s in de coaching:


Lichamelijk: maag- darmklachten, lekkende darm, schildklierklachten, bijnieruitputting, chronische hyperventilatie, verhoogde hartslag in rust, spierpijnen, trillingen/ tintelingen, hoofdpijnen, tinitus, vaak krop in de keel voelen, lage slaapkwaliteit..


Geestelijk: Piekeren, frustratie, faalangst, disbalans in geven/ontvangen in je relaties, moeite met duidelijk je grenzen aan te geven, je onvoldoende begrepen voelen, je eenzaam voelen,..


In het coachen werk ik holistisch, namelijk we kijken zowel naar je mentale welbevinden (emoties en gedachten) als naar je fysieke gezondheid. Het doel is de relatie tussen beiden te herstellen en/of te versterken.


We werken samen ook aan betere stressbeheersing (door middel van mindfullness meditatie, relaxatie-oefeningen, nervus vagus stimuleren, buikademhaling, hartcoherentie,..). Betere mindset vanuit NLP-oefeningen. Voldoende slaap en beweging integreren in je dagelijkse leven maken ook deel uit van dit proces.


Nutritionele coaching voorziet het lichaam van de juiste (ortho) molecules zoals o.a. vitaminen, mineralen of kruiden. Kortom het is voeden op een natuurlijke en pure wijze. Kies vnl. voor vezelrijk voedsel. Vermijd zoveel mogelijk het eten van onnatuurlijke vetten, teveel suikers, kunstmatige vitamines, onnodige kleurstoffen, bepaalde E-nummers of smaakstoffen. Gezonde en optimale voeding activeert de zelfgenezende processen in ons lichaam. Met als resultaat meer energie, een beter werkend immuunsysteem, betere hormoonbalansen,.. Voeding speelt een essentiële rol in het voorkomen en verminderen van ziektes. We gaan op zoek naar mogelijke tekorten/ disbalansen wanneer je lichaam niet optimaal lijkt te functioneren. Neem samen met mij je gezondheid terug in eigen handen.


bottom of page